Bebeği emzirme pozisyonu nasıl olmalıdır? ~ BilgiBebek <!--Can't find substitution for tag [bilgibebek.blogspot.com.tr.anasayfa]-->

9 Ocak 2015 Cuma

Bebeğini yeni kucaklayan annelerin genellikle sorunlarından biri bebeği nasıl besleyecekleri -emzirecekleri- konusudur. Bebek emzirme ya da besleme son derece doğal insan hareketlerinden biri olmasının yanında deneyim de gerektirir. Bebeğin nasıl tutulacağı, nasıl destekleneceği ve rahat pozisyonu sağlama süreci sabırla öğrenilir. Anneler çoğu kez doğumdan çıkmanın verdiği yorgunlukla bebeği emzirememenin kaygısıyla sinirli ve gerilim halinde olabilirler. Çoğunlukla bebeği kucaklamadan önce anne derin derin nefes almalı ki mutluluk içinde olduğuna emin olmalı. Mutlu olduğuna kendini inandırmalı ve sonra rahat bir pozisyon alarak bebeği kucağına doğru almalıdır. Bu nedenle ilk önce düzgün bir pozisyon seçilerek oturulacak bir koltuk ve koltuğun yan kolçaklarının olması işinizi kolaylaştırabilir. Dik pozisyonda ve arkasına, sırtına ve kollarına destek olabilecek biçimde oturulmalıdır. Bazen rahat pozisyonu güvenliğini sağlamak amacıyla annenin ayağını uzatacağı bir sehpa, puf veya tabure kullanmak mümkün. Bir battaniye ya da yastık annenin kolunu ya da bebeği ykatiyenması için gerekecektir. Anne sütü üretimi susuzluk hissi ve su kaybına yol açacağı için annenin yanısıra su, süt ya da meyve suyu bulundurmak emzirme sırasında susuzluk hissini giderecektir.

bebekemzirme


Anne yavrusuna değil, minik yavrucuk anneye yaklaşmalı

Bebeği beslerken annenin kendini bebeğe yaklaştırması doğru değildir. Tam tersine kendi oturuşunu muhafaza ederek bebeği kendi memesine yaklaştıracak pozisyonda tutmalıdır. Annenin hemen doğumdan sonra sütle dolmuş göğüsleri ağır olacağı için tüm ağırlığı bebeğin üstüne bırakmayıp alttan kesinlikle desteklemek gerekir. Meme başı iki parmak(işaret ve orta parmak) arasında sıkıştırılarak bebeğin ağzına tutulmalıdır. Parmaklar meme başından 5 cm geride tutulmalıdır aksi takdirde bebek annenin parmaklarını emebilir. Bebeği dik ve kolu destek yapacak biçimde tutmak gerekmektedir.

Tıkanıklık durumu, sancılı ağrı ve acı için çözüm önerilerimiz... 

Annenin memesinde bazı kanallar tıkanık durumundayken farklı emzirme pozisyonlarıyla bebeğin yönünü değiştirmek ve diğer memeden beslenmesini sağlamak; memede ortaya çıkabilecek tıkanıklık, ağrı ve acı hissini ortadan kaldıracaktır. Örneğin bebeği emzirmeye bir memede başlayıp diğerinde bitirmek, tekrar diğerinden başlayıp ötekine geçirmek bu tip sancılı rahatsızlıkların oluşmamasını sağlayabilir. Bebek çoğu vakit ne zaman doyduğuna ve ne zaman emmeyi bitireceğine kendisi karar verir. Fakat anne memeyi değiştirecekse bebeği duraklatabilmek için parmağını bebeğin ağzının kenarına dokundurup hassasça geriye doğru itmesiyle bebek annesinin memesini bırakır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Paylaşım Sayfaları

sosyal sitesosyal sitesosyal site

Taze Yayınlar

Takipçilerim

Popüler Yazılarımız

Sayfa Görüntüleme Sayısı


Bumerang - Yazarkafe

Bumerang - Yazarkafe

Bloğumuza Birde Burdan Bakın ツ